Книжкові новинки весни 2016: що є і що буде

Що почитати навесні 2016 року? Журнал «Стос» вирішив допомогти з вибором книжкових новинок. Цьогорічні весняні книжки незвичайні, це може бути антиутопія, і до того ж трилер, це може бути книжка про початок травня в Одесі, фентезі, в якому головні герої – слов’янські боги… і, звісно, жодна весна не обмежується прозою – є й поезія! Вона може дихати диким степом і, навпаки, родинним теплом. Обирайте своє! 

«Маша, або Постфашизм» Ярослава Мельника

masha_ado_postfashuzm_0

Одночасно і антиутопія, футуристичний, «орвелівський» роман, і триллер, який тримає в напрузі від першої до останньої сторінки. Це сповнений гуманістичного пафосу філософський роман, який шукає відповіді на запитання, чи будь-яка істота, що має людське тіло, – це людина. А ще це дивовижна історія любові, адже саме вона є одним із тих мірил, які визначають людське у нас.

– Будь-яка правда шокує: наша свідомість не хоче прийняти правди, – розповідає Ярослав Мельник. – Ми живемо в жорстокому світі, а покликання літератури – чесно показати цю жорстокість. Пройшовши через шок, ми стаємо глибшими, і в душі загоряється світло. Покладаю чимало надій, що цей роман про вигаданий світ не лише потрясе уяву читача, але і зробить його кращим. Що читач задумається над тим, про що раніше не думав. Хоча би вже над тим, що відчувають тварини. Тому що світ, в якому ми живемо, не завжди справедливий – ми повинні самі пробудити наш дух із летаргічного сну. Наша совість не повинна спати, думка повинна працювати. Тоді починається справжнє життя, а не животіння. Таке, яке почалося для героя мого роману – простого обивателя, кореспондента газети «Голос Рейху».

«Евотон: початок» Андрія Крижевського

12717873_806704549474575_3777872013296506867_n

Ця новинка приїде одразу на стенд видавництва у Книжковому Арсеналі. Science fiction, перша книга з серії «Лабіринти Евотона» від одеського Автора — Андрія Крижевського. Це 256 сторінок захопливої гостросюжетної історії в основі якої — боротьба за евотон — енергоресурс, крихітну частинку, яку генерують земляни. Її цінність у Всесвіті перевищує усі інші корисні та дорогоцінні предмети разом узяті. Але саме через неї й розпочинається безкомпромісна битва кількох космічних цивілізацій.

«Дев’ять кроків назустріч вітру» Михайла Іваська

12321272_1386644081361591_4593739159461607019_n

БАС – тяжка і невиліковна неврологічна хвороба. Історію короткого, але яскравого життя одного з таких хворих – сімнадцятирічного Бенедикта Креха – розповідає у своїй новій повісті талановитий молодий автор.

Сімнадцятирічний Бенедикт Крех тікає з дому і приїздить до великого міста, щоб нарешті почати жити так, як йому мріялося: серед цікавих особистостей, у вирі незабутніх подій. А ще у нього є таємниці. Одна з них – він давно пише вірші. Завдяки коханій дівчині Анні юнак знайомиться з відомою співачкою і авторкою пісень Рутою Кулаковою. Рута давно перебувала у творчій кризі – і з віршами Бенедикта знову відчула творче натхнення. Але незвичайний талановитий юнак приховує від усіх не минуле, а майбутнє. Якого їм з коханою доля відмірила так небагато…

«Щасливі голі люди» Катерини Бабкіної

babkina

Книжка про курячі серця в Ханої, Ойстер Бар в Нью-Йорку і початок травня в Одесі, про смерть і війну, навіть про дві, і про тих, хто пережив і вистояв, і тих, хто вірив, і тих, хто любив і віддавав, і хто брав і дякував, або ні. І навіть про тих, хто колись вчинив не так, як слід, і живе з цим все життя. Про тих, хто виріс коли валився Радянський Союз, про тих, хто створив успішний бізнес, про тих, хто все життя чекає на щось, хто живе в Карпатах, в кого татуювання на карку, про тих, хто п’є алкоголь, щоби забути, про тих, хто ще зовсім маленький, але, звісно, виросте. І про всіх інших. Але в першу чергу книжка про те, як бути щасливим. З цим всім і всім іншим.

«Зворотний бік сутіні» Дари Корній

37377_56102

Здавна між Темними та Світлими немає миру. Стриб покинув рід свого батька, володаря Тьми, заради Світлої жінки. Та вона пішла й заборонила шукати себе. А ось його доньку, Мальву, полюбила як рідну. Минули роки. Разом зі своїм батьком Мальва перейшла до світу темних. Вона повинна сама зробити вибір, на чиєму боці їй залишитися. Сили дівчини зростають…

Та світ міняється. Заклопотані боги не одразу помічають постать у сірому каптурі. Чи зможуть Світло і Пітьма здолати сіре павутиння Сутінок?

«Апокрифи степу (поезії 1992–2012 рр.)» Ростислава Мельникова

apokrufu_stepy_0

«Апокрифи степу» – своєрідний зріз поетичного доробку Ростислава Мельникова за двадцять років: від часу виникнення «Червоної Фіри», співзасновником і учасником якого він був, – до 2012, коли поет, за його власним зізнанням, відкрив наступну сторінку своєї творчості. Утім, тут ви не знайдете характерних для подібних видань хронологічних чи біо-бібліографічних відсилань і відповідної композиційної побудови, адже це абсолютно нова книжка, що лише увиразнює неординарний художній світ автора та є черговою «спробою філології мандрів» (за влучним визначенням Леоніда Ушкалова).

«Родинний архів та інші вірші» Бориса Херсонського

rodunnuj_arhiv_0

Борис Херсонський — один із найвідоміших російськомовних поетів України, есеїст і перекладач, лауреат багатьох міжнародних премій, зокрема премії ім. Йосипа Бродського, австрійської премії «Literaris» та ін. До першої україномовної книжки автора увійшли тексти двох книжок «Родинний архів» (2003) і «Мармуровий листок» (2009), а також кілька циклів віршів, у яких, крім перекладів Маріанни Кіяновської, є і автопереклади українською, і вірші, які Борис Херсонський написав відразу українською в 2013–2015 рр. Усіх їх об’єднує тема родини, пам’яті, пошуку певного шляху до себе, до свого коріння, до Бога.

«Дороги й середохрестя» Віри Агеєвої

dorogu_j_seredohrestia_0

Ця книжка — спроба розглянути найцікавіші тенденції й повороти, зміни і зміщення, розломи і зсуви у складному й контроверсійному українському літературному розвитку ХХ–ХХІ століть. Велику увагу відведено автобіографічному дискурсу. Видатний письменник завжди цікавий читачеві не лише своїми текстами, а й біографією, тими аспектами особистого досвіду, які наснажують художній твір, так чи так відбиваються у сюжетах, психології персонажів, навіть в обмовках, шифрах, грі приховування / (напів)відкривання. Мозаїка стилів, шукань, художніх прямувань, творчих біографій розгортається у зверненні до текстів Олександра Довженка, Миколи Бажана, Майка Йогансена, Юрія Косача, Оксани Забужко, Сергія Жадана. Попри те, що саме міжґенераційні конфлікти й рухають мистецький розвиток, бунтівливі діти все ж багато чим завдячують своїм «літературним батькам». Бо від традиції конче треба втікати, але ніколи не можна втекти.

Допомога сайту

Картка
4731 1856 1518 3420



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.



Наша кнопка ///